top of page
Търсене

Хексаграма, Триграма, Линия – Как се отнасят към личността ви?Всеки един от нас е роден под силата на определена хексаграма / портал.

В Хюман Дизайн системата това е Слънцето на Личността ни. Слънцето и Земята на Личността ни представляват 70% от това, което сме. Останалите характеристики в дизайна ни се определят от активациите на другите планети в графиката на тялото ни.

Слънцето не може да се разглежда самостоятелно, защото е само едната част от нас – Ин или Ян. То трябва да се разглежда заедно с Земята, която е другата част – допълващата. Всеки един от нас носи в себе си и Ин и Ян. Ако вашето Слънце е Ин, то Земята ви е Ян и обратното.


Хюман Дизайн е дуална система. Дуалността е ситуация, в която двете противоположности на едно цяло съществуват едновременно. Без значение дали ще погледнем Слънцето и Земята, Възлите или Мандалата – навсякъде лежи дуалността на полярностите.


Мандалата в системата Хюман Дизайн е разделена е на две части – Ин и Ян. Едната част не може да съществува без другата. Порталите - 2, 23, 8, 20, 16, 35, 45, 12, 15, 52, 52, 39, 53, 62, 56, 31, 33, 7, 4, 29, 59, 40, 64, 47, 6, 46, 18, 48, 57, 32, 50, 28, и 44ти носят основа - първа (най-долна) линия – Ин. А порталите - 1, 43, 14, 34, 9, 5, 26, 11, 10, 58, 38, 54, 61, 60, 41, 19, 13, 49, 30, 55, 37, 63, 22, 36, 25, 17, 21, 51, 42, 3, 27, и 24ти носят основа - Ян линия. По този начин Мандалата се разделя на две части, две полусфери.

Ако Слънцето ви се намира в Ин частта, то Земята ви е в Ян частта, и обратното.

За да бъдете в хармония със себе си не трябва да има излишък нито на Ин, нито на Ян. Те трябва да бъдат в баланс.


Когато разглеждаме хексаграма като едно цяло, е задължително да погледнем долната триграма – основата. Без значение каква е цялата хексаграма, ако основата е Ин, то цялата хексаграма носи Ин качества и обратното.

Когато разглеждаме линиите на хексаграмата вече навлизаме в дълбочина и добавяме нюанса, който проявяваме. Ще ви дам повече информация по -надолу в поста.

Хексаграмата на Слънцето е огледална на хексаграмата на Земята.

Ако наложите двете хексаграми (на Слънцето и Земята си, или всеки други хексаграми, който са в опозиция в колелото - полярности) една до друга ще забележите, че нищо не липсва – получава се цяло - срещу всяка Ин линия има Ян и обратното (снимка в коментара). Те са перфектни. Ние носим всичко в себе си, остава само да го проявим навън. В полярностите на дуалността лежи необходимото напрежението, което ни прави човеци. Ако нямаше това напрежение щяхме да бъдем Богове.Имаме 32 огледала в колелото, които съдържат целия живот в себе си. 32 перфектни огледала – създадени от дуалността на противоположностите.

И ако се замислим за създаването на света, за Големият взрив, за раждането на Ин и Ян, за Вселената, то … Всеки един от нас е своя собствена Вселена. Ние сме и Ин и Ян.

Всяка хексаграма е съставена от две триграми – долна и горна.

Ако погледнете къде в Мандалата – кръга, се намира вашата лична хексаграма – Слънцето на Личността, ще видите основата - Триграмата на хексаграмата си. В нея може да се ориентирате за качествата, които носите в себе си.

Долната триграма определя качествата на цялата хексаграма. Това е основата на хексаграмата. Тя, също така е обърната навътре – личностна. Тя репрезентира личните качества.

Като разгледате и горната триграма ще видите и качествата които се проявяват навън. Горната триграма репрезентира качествата, които се проявяват във взаимодействието с другите. Тя е обърната навън, към другите.

Информация за триграмата си може да прочетете ТУК


Всеки един от нас проявява общите характеристики на цялата хексаграма, но линията, на която е роден добавя личния привкус и разширява хоризонта на информацията. Всяка една от шестте линии на хексаграмата, носи своя специфична тема и ние сме устроени да проявяваме само една от темите й.

Информация за това, как да четете Ин и Ян линиите може да прочетете ТУК


Ако погледнете основата (долната триграма) и линията на личната си хексаграма, ще може да се ориентирате и на по-дълбоко ниво за характеристиките си.


Ще ви дам пример:

Моето Слънце, хексаграмата на Личността ми е 45та , а линията е 5та – 45.5. Основата на 45та хексаграма – долната триграмата, е Земя ☷ и носи Ин качества – три прекъснати Ин линии. Земята е върховният Ин -Възприемчивата, Приемащата, Рецептивната.

Основата на всяка хексаграма задава нейните характеристики.

Основата на 45та хексаграма носи характеристиките – рецептивност, отвореност, пасивност, приемане, уважение, подчинение, отхранване, преданост, мекота. Свързана е с Майката и земята, свързана е с женската енергия.

Хексаграма 45 е моят Ин.Нека погледнем къде в графиката на тялото се намира 45ти портал.

Той се намира в центъра на Гърлото. Това означава, че ще се проявява в гласът ми и манифестацията ми. Означава, че аз съм рецептивна, отворена, пасивна и готова да приема, за да изведа навън. Отворена съм към другите, отворена съм за комуникация, отворена съм да чуя другите, да взаимодействам, да приема, да ги изслушам, да бъда рецептивна – Ин качества.

Но!

Hека погледнем цялата хексаграма и обърнем внимание на 5тата линия, в която аз съм родена. Петата линия в тази хексаграма е Ян линия и носи Ян качества. Това означава, че аз съм отворена и приемам другия, нося всички Ин характеристики, Но последната дума ще е моята и не подлежи на коментар отвън. Ян линията не е устроена да приема, тя е устроена да дава. Тя с твърда и силна, тя е активна. Думата ми и качеството на гласът ми ще проявят твърдост и сила – Ян характеристики. Ще бъда отворена към другия докато не дойде време да кажа думата си или да манифестирам действие. Петата линия на 45ти портал е свързана с лидерство, в племенната общност, точно поради Ян силата, която съдържа в себе си. Лидерството има нужда от силна, ясна и категорична позиция – Ян качества. 45.5 е Кралят/Кралицата, които управляват със силна ръка. Не е нужно да удрям с ръка по масата, да повишавам тон, да крещя. Достатъчно е само да се изкажа и качеството на гласът ми казва всичко.


Да погледнем обратния вариант на линията. Ако бях родена отново в 45ти портал, но в 1ва, 2ра, 3та и 6та линия, които са Ин линии, щеше да бъде различно.

Първата линия на 45ти портал носи в себе способността да поощрява и агитира – Ин качества.


Втората линия на 45ти портал – е склонна на консенсус – Ин качество.

Третата линия на 45ти портал – носи темата на изключването и е склонна да приеме унижението – Ин качества.

Шестата линия на 45ти портал носи емпатията и преразглеждането – отново Ин качества.

Ако бях родена е някои от тези линии, качеството на гласа ми щеше да носи Ин характеристики – слабост, мекота, колебание, подчинение, уважение и всички останали Ин характеристики. Манифестацията ми щеше да е доста по-слаба, не че ще изчезне, но ще е с различна сила.

И така имаме един и същи портал, но с различни характеристики. Тук отново имаме Кралят/Кралицата, но тяхното управление ще е коренно различно – отворено за преговори и управляващо с мека ръка.


Сега да погледнем моят Ян.

Това е полярността на 45ти портал – 26ти портал, който се намира в центъра на Егото. Там се намира моята Земя на Личността и това е мястото, където аз се заземявам.

Портал 26ти носи в основата си Ян триграма – три непрекъснати Ян линии ☰. Това е Върховният Ян – Съзидателният, Креативният.


Като се замислим, очевидно е, че Егото е Ян. То носи качествата – сила, твърдост, решителност, категоричност, даващ, активност, експанзивна енергия и т.н. Да обаче …

Когато започнах експеримента в Хюман Дизайн започнах да се замислям. Реших, че има нещо сбъркано в мен. Аз съм с дефинирано Его, обаче си мислех, че нямам такова. Усещах, че не мога да разчитам постоянно на него. Не бях твърда в намеренията си, не можех да го използвам както останалите волеви хора. За мен да ангажирам егото си е постижение. Ще си кажете – то, сигурно е неосъзнато, в червено в дизайна, и нямам достъп до него. Да, ама не! Осъзнато си е. Ще кажете – Това е малкото Его – в ХД има малко и голямо Его. Портал 26ти е портал на малкото Его. Да ама и това не означава да не си решителен, категоричен и прочие… Други хора с 26ти портал не оперират по този начин.

През годините съм задавала много въпроси, на авторитети от средите на ХД – Защо по дяволите е така?


Отговорите, които получавах бяха незадоволителни и не работеха за мен – „Егото е мускул – тренира се“ и там подобни…


Отговорът си го открих сама. Може би вече се досещате и вие. Егото ми е 26.5, а петата линия е ИН!!! Като приложим характеристиките ИН към темите на Егото, вече знаем защо е така. Може да съм с дефинирано и осъзнато Его, но то носи слабост, мекота, некатегоричност и прочие. Какво знаем вече за Ин – за да изведе навън, първо трябва да приеме, да се „нахрани“. Когато Егото ми приеме достатъчно, то ще бъде готово да изведе навън. Петата линия на 26ти портал се нарича – Адаптивност – Ин качество. А адаптивността изисква време, преди да се ангажира егото, да приеме навътре, за да е способно да изведе навън. Моето Его, волята ми, никога няма да са силни и твърди както на човек с Ян линия. Отговорът ми донесе облекчение и разбиране.


И така, Формата (Ин) се заземява в Духът (Ян), а Духът се заземява във Формата. Няма как да усъвършенстваме формата си , без да работим върху духът си, няма как да имаме здрав дух, без да поддържаме формата си.

Всъщност има как, но тогава ще се превърнем в онези нехармонични и небалансирани жени и мъже, които инвестират всичко в формата си и са заврели духа си в килера. Или другите – които развиват духа си и са забравили, че имат тяло.

Няма как да имаш здрав дух в небалнсирано тяло, няма как да имаш силно и здраво тяло, когато духът ти отсъства. Здрав дух - здраво тяло

_____________________________

Има нещо, на което искам да обърна внимание. Ин не трябва да се бори с Ян, Ин допълва Ян, подсилва го. А Ян, от своя страна, дава ресурси на Ин и я усилва. Всички Ин линии са отворени и рецептивни да поемат, и чак след това да изведат навън качествата, които носят в себе си. Колкото повече усилвате вашият Ин, толкова повече отслабвате вашият Ян и обратното.

Ключът е в хармонията и баланса между двата принципа.

_____________________________

Петата линия се намира в горната триграма. Това означава, че аз съм устроена да бъда във взаимодействие обърнато навън, към другите. Петата линия е трансперсонална, тя е тук за другите. Моето взаимодействие има сила с непознатите, с хората, които са извън кръга на приятели, познати и семейство. Докато долната триграма е обърната към себе си и личния процес, то горната протяга ръка навън, към отсрещната страна, към другия, не е заинтересована от личния си процес, а от взаимодействието с останалите.

___________________________

Независимо коя е вашата хексаграма, триграмите и линията на Личността, независимо от центъра в който те се намират, можете да приложите информацията и да се запознаете със част от себе си и дизайна си. Този сценарии може да бъде обърнат към всяка една хексаграма от дизайна ви.

Обърнете внимание на всичките си хексаграми и тяхното разположение в Мандалата. Забележете в коя част на колелото се намират – Ин или Ян. Тогава ще се ориентирате какви са характеристиките ви. При някои хора могат да преобладават Ин, при други Ян, а при трети могат да бъдат балансирани в колелото. Това отговаря на въпроса защо някои жени са с повече мъжка енергия и защо някои мъже са по-мекушави.

Без да бъдем експерти в Хюман Дизайн, само чрез характеристиките на Ин и Ян и триграмите можем да разберем себе си и качествата, които сме устроени да проявяваме.

Надявам се да съм ви била полезна! <3
댓글

별점 5점 중 0점을 주었습니다.
등록된 평점 없음

평점 추가
bottom of page